Λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, άρχισαν να καταφθάνουν στην Ελλάδα χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά, Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Για το λόγο αυτό ιδρύονται σε όλη την Ελλάδα, αναγκαστικά, διάφορα νοσοκομεία με το όνομα “προσφυγικά”.

Λόγω των μεγάλων αναγκών περίθαλψης των προσφύγων στις επαρχίες, αρχίζει η λειτουργία παρόμοιων ιδρυμάτων στις κεντρικές πόλεις της Μακεδονίας. Έτσι το 1924 ιδρύεται το Γενικό Νοσοκομείο Βεροίας με την ονομασία “Νοσοκομείο Προσφύγων Βεροίας. Το Νοσοκομείο διαθέτει 20 κλίνες και στεγάζεται σε ένα διώροφο οίκημα της Τράπεζας Ελλάδος στην οδό 16ης Οκτωβρίου 12. Σ’ αυτό νοσηλεύονταν μόνο παθολογικοί ασθενείς. Πρώτος ιατρός Διευθυντής είναι ο Σταύρος Μουράτογλου. Η νοσοκομειακή περίθαλψη γινόταν από ένα και μόνο νοσοκόμο, τον Βόρι Γκριζανόφσκι, πρόσφυγα από τη Ρωσία.

Άνοιξε τις πόρτες του την 19 Μαΐου 1924 όταν δέχθηκε τον πρώτο ασθενή. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας του νοσηλεύτηκαν 412 ασθενείς κυρίως για ελονοσία, πνευμονία, πλευρίτις, τύφος, καχεξία, ο καρκίνος δεν αναφέρεται. Η μορφή λειτουργίας του ήταν αυτή της δημόσιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υγιεινής, Προνοίας και Αντιλήψεως.
Το 1927 το νοσοκομείο μετονομάστηκε σε Δημοτικό και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιό διορίστηκε το 1929 με πρώτο πρόεδρό του, τον Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης Πολύκαρπο.

Το Κρατικό Νοσοκομείο
(Οίκημα ιατρού Χατζημάμογλου)

Την μορφή του Νομικού Προσώπου την πήρε στη δεκαετία του 1930. Έλαβε κατά καιρούς διάφορες ονομασίες όπως, “Νοσοκομείο Βεροίας”, “Κρατικό Νοσοκομείο Βεροίας”, “Γενικό Νοσοκομείο Βεροίας”, “Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Βεροίας” και πρόσφατα μετά την Ίδρυση του Ε.Σ.Υ. “Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βεροίας”. Η σημερινή του ονομασία μετά την περιφερειακή αναδιοργάνωση του Ε.Σ.Υ. είναι “Γενικό Νοσοκομείο Βεροίας”.
Το 1941 το νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε μεγάλο πολυώροφο κτίριο, κτήμα του ιατρού Χρήστου Χατζήμάμογλου, στη γωνία των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως. ,Το 1942 τη διεύθυνση του παθολογικού τμήματος αναλαμβάνει ο Σωκράτης Βλαχογιάννης, τον οποίο διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Μασούρας και αυτόν ο Θεμιστοκλής Ιατρόπουλος.
Στο νέο οίκημα ο αριθμός των κλινών αυξάνεται στις 50 και δημιουργούνται δύο νέα τμήματα, χειρουργικό, με Διευθυντή τον Κωνσταντίνο Ιγγλέση και μαιευτικό – γυναικολογικό, με Διευθυντή τον Σόλωνα Αντωνιάδη. Ο Παναγιώτης Βαρελόπουλος, που είναι βοηθός στο παθολογικό τμήμα, αναλαμβάνει μετά τη λήψη της ειδικότητος, τη διεύθυνση του μικροβιολογικού εργαστηρίου.

1969. Πρωτοχρονιά στο νέο Νοσοκομείο Βέροιας
(απέναντι απο το Σκρετ)

Τότε ιδρύεται και ακτινολογικό εργαστήριο με Διευθυντή το Γεώργιο Γκιρτζή. Λίγο αργότερα την παθολογική κλινική διευθύνει ο Ιωάννης Ιωακειμίδης. Το 1951 ο Σόλων Αντωνιάδης αποχωρεί από το νοσοκομείο για να ασχοληθεί με την ιδιωτική του κλινική “Ο Ευαγγελισμός”. Τον διαδέχεται ο Σωκράτης Καλογήρου.
Το 1953 βάσει διάταξης του νόμου 2592/53 το Νοσοκομείο Βέροιας λειτουργεί όπως όλα τα κρατικά. Στη συνέχεια γίνονται νέες αλλαγές. Τη διεύθυνση του μικροβιολογικού εργαστηρίου αναλαμβάνει η Άννα Ταυρίδου, το παθολογικό τμήμα διευθύνει ο Δημήτριος Γιαγκούλας, το χειρουργικό ο Νικόλαος Σιάτης, ως βοηθός και το ακτινολογικό ο Γεώργιος Καμπάνταης. Τον παραιτηθέντα χειρουργό Κωνσταντίνο Ιγγλέση διαδέχεται ο Ιωάννης Φοίφας και αυτόν ο Αθανάσιος Βελτσίδης.

Το 1965 το επιστημονικό προσωπικό αυξάνει με τη δημιουργία θέσεων διευθυντών, επιμελητών, βοηθών και προϊσταμένων αδελφών. Η γενική διεύθυνση νοσηλείας κατά τα έτη 1954-1969 ανατίθεται στην Ερυθροσταυρίτισσα Δώρα Χιονίδου και η όλη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι άψογη.

Το 1968 το Νοσοκομείο μεταφέρεται στο μεγάλο οίκημα Αναστασίου Θεοδωρίδη επί της οδού 16ης Οκτωβρίου, απέναντι από το εξοχικό κέντρο ΣΚΡΕΤ με είσοδο από την πλαγία οδό Διός 2. Την εποχή αυτή στο χειρουργικό τμήμα υπηρετούν ο Αθανάσιος Βελτσίδης και ο Ιωάννης Αβραμίδης.
Η επιθυμία των Βεροιωτών για ένα μεγάλο Νοσοκομείο αντάξιο του πληθυσμού της πόλης αρχίζει να πραγματοποιείται μόλις το 1972, όταν επί δημαρχίας Γεωργίου Τσαλέρα παραχωρείται από το Δήμο οικόπεδο έκτασης 62 στρεμμάτων στον οικισμό Παπάγου. Γίνεται σοβαρή μελέτη και ακολουθεί η θεμελίωση του νέου νοσοκομείου. Το 1973 δημιουργείται νέος οργανισμός με νέες θέσεις προσωπικού και αυξημένο αριθμό κλινών.
Το έργο της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου επί μία πενταετία παρακολουθούν με ενδιαφέρον ο διοικητικός Διευθυντής Σωτήρης Σταυρόπουλος και ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Θεόδωρος Σιδηρόπουλος.
Το 1981, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη, γίνονται τα εγκαίνια του Νοσοκομείου παρουσία της κας Ράλλη και του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας Σπύρου Δοξιάδη και άλλων επισήμων

Σήμερα 83 χρόνια μετά την ίδρυσή του το Νοσοκομείο βρίσκεται μπροστά σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Τα νέα δεδομένα της περιοχής, δηλαδή η πληθυσμιακή έκρηξη (λιγότεροι από 100.000 οι κάτοικοι του Νομού στην περίοδο της ίδρυσης του Νοσοκομείου, σχεδόν 150.000 χιλιάδες σήμερα) η παρουσία και μόνιμη εγκατάσταση στο Νομό περίπου 12000 οικονομικών μεταναστών αλλά και αρκετά μεγάλου αριθμού επαναπατρισμένων Ελληνικής καταγωγής, προερχομένων από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης και τέλος η κατασκευή της Εγνατίας και η συμβολή της με τον οδικό άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης στα όρια της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου, απαιτούν ένα Νοσοκομείο μεγαλύτερο και σύγχρονο, σωστά οργανωμένο, με υπηρεσίες εξοπλισμένες με τη σύγχρονη τεχνολογία και αποτελεσματικές.

1981. Eγκαίνια του Νοσοκομείου παρουσία της κας Ράλλη και του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας Σπύρου Δοξιάδη