Γίνε Αιμοδότης...

Διαρκεί μόνο 10'. Δώσε Αίμα. Χάρισε τη Χαρά της ζωής. Γίνε Εθελοντής Αιμοδότης...  Περισσότερα

Τηλεφωνικός Κατάλογος Νοσοκομείου

Δείτε αναλυτικά τα τηλέφωνα όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου...  Περισσότερα

Πληροφορίες Ραντεβού

Πληροφορίες διευκόλυνση σας, σε περίπτωση που προσέλθετε στο Νοσοκομείο...  Περισσότερα

Το 2017 ολοκληρώθηκε και η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας συνεχίζει με συνέπεια και ευθύνη το έργο της. Tη χρονιά αυτή το ιατρικό προσωπικό της κλινικής αποτελούνταν από τη διευθύντρια Ελένη Βούρτη , την επιμελήτρια Α’ Τουλιοπούλου Αναστασία, την νεοαφιχθείσα επιμελήτρια Β’  Παπαγεωργίου Μαρία, καθώς και τη διευθύντρια παιδιατρικής Ευτυχία Κούμα και τον επιμελητή Α’ του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας  Αγγελόπουλο Ευστάθιο.

Επιπλέον, κατά το έτος 2017 εκπαιδεύτηκαν οι παρακάτω ειδικευόμενοι ιατροί: Κλειτσιώτη Μαρία, Κουτσογιάννης Ευστάθιος, Κάτανα Αντωνία, Χαρίση Κωνσταντίνα, Φωτιάδου Ανατολή, Ρούβα Άννα, Βούρδα Ελίνα, και Δάρδα Βιολέττα.

Πολύτιμη παραμένει, όπως κάθε χρόνο, η βοήθεια του έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, με  προϊσταμένη την Πραντσίδου Δήμητρα  και από τον  Απρίλιο του 2107 την Μαρία Νομικού και υπεύθυνη του τμήματος από τον Οκτώβριο του 2017 την Βασιλική Βλάμη. Οι  ακούραστες νοσηλεύτριες του 2017 είναι οι : Καρατσανίδου Ελένη, Γανοπούλου Αγγελική, Αλμπανίδου Αναστασία, Καραμπάλιου Σταυρούλα, Ξυλομένου Ιωάννα, Σπανδώνη Στέλλα, Σιδηροπούλου Μαρία. Εξίσου σημαντική ήταν για ακόμη μια χρονιά η βοήθεια της επισκέπτριας υγείας, υπεύθυνης των πρωινών εξωτερικών ιατρείων , Αθανασίας Αράβα, καθώς και όλων των νοσηλευτριών που εργάζονται στο εξωτερικό παιδιατρικό ιατρείο των επειγόντων περιστατικών.

Η κλινική εφημέρευε καθημερινά καλύπτοντας τις ανάγκες όλου του νομού Ημαθίας, για όλο το μήνα, καθώς και τις ανάγκες του μοναδικού  μαιευτικού τμήματος του νομού. Παράλληλα κατά το πρωινό ωράριο λειτούργησε καθημερινά το τακτικό παιδιατρικό ιατρείο όπου πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί,  αναπτυξιολογική παρακολούθηση βρεφών και παιδιών, συμπλήρωση ατομικών δελτίων μαθητών και χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις για εξωσχολικές αθλητικές δραστηριότητες, κατασκηνώσεις και άλλα. Παράλληλα λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς λειτούργησε ιατρείο  εμβολιασμών για την ιλαρά.  Από το Μάρτιο του 2017 η κλινική αποτελεί το εμβολιαστικό κέντρο του νομού Ημαθίας για τους αντιφυματικούς εμβολιασμούς. Επιπλέον συμμετείχε στην οργάνωση δυο ημερίδων τον Μάρτιο  και τον Ιούνιο  του 2017 με θέμα ενδιαφέροντα παιδιατρικά ζητήματα. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική παιδιατρική, οργάνωσε και συμμετείχε σε προγράμματα εμβολιασμών στα πλαίσια της επιδημικής  έξαρση ιλαράς.


ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Συνολικά κατά το έτος  2017 εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής 12271 περιστατικά, εκ των οποίων 8564 επείγοντα και 3707 τακτικά περιστατικά.

• Συμπληρώθηκαν  671 ατομικά δελτία υγείας μαθητή, εκ των οποίων 41 αφορούσαν τα παιδιά παιδικών σταθμών, 99 παιδιά νηπιαγωγείου, 143 παιδιά Α΄ Δημοτικού, 191 παιδιά Δ΄ Δημοτικού, 156 παιδιά Α΄ Γυμνασίου και  41 παιδιά Α΄ Λυκείου.
• Διενεργήθηκαν συνολικά 2046 εμβολιασμοί , 500 το 1ο τρίμηνο του έτους , 463  το 2ο τρίμηνο , 527 το 3ο τρίμηνο και 556  το 4ο τρίμηνο.
• Επιπρόσθετα διενεργήθηκαν 89 φυματινοαντιδράσεις mantoux
• Εμβολιάστηκαν για την ιλαρά 399 παιδιά.
• Εμβολιάστηκαν με  BCG 32 νεογνά και βρέφη υψηλού κινδύνου
• Έγιναν 593 αναπτυξιολογικές μηνιαίες εξετάσεις βρεφών και 59 έλεγχοι για στασιμότητα βάρους .
• Χορηγήθηκαν 161 γνωματεύσεις για εξωσχολικό αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες (κατασκήνωση).
• Πραγματοποιήθηκαν 192 προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, 26 έλεγχοι για διερεύνηση  αναιμίας και 5 προεγχειρητικοί έλεγχοι.
• Έγιναν 251 έλεγχοι εμβολιαστικής κάλυψης.
• Επίσης πραγματοποιήθηκαν 300  συνταγογραφήσεις θεραπειών για παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Νοσηλείες : Καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2017 νοσηλεύτηκαν στην κλινική 888 παιδιατρικά περιστατικά, εκ των οποίων τα 31 αφορούσαν  Σύριους πρόσφυγες.
Διακομιδές: Από τα περιστατικά που εξετάσθηκαν - νοσηλεύτηκαν διακομίστηκαν σε 3οβάθμια Νοσοκομεία 52 περιστατικά , εκ των οποίων τα 23 σε Παιδιατρικές, 16 σε Παιδοχειρουργικές κλινικές και τα 13 σε Μονάδες Εντατικής  Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Από τα περιστατικά που διακομίστηκαν τα 2 παιδοχειρουργικά και τα 2 νεογνά αφορούσαν Σύριους πρόσφυγες.
Επιπρόσθετα  καταγράφηκαν 1602 ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις σε εξωτερικά παιδιά ( αιμοληψίες , λήψη ούρων , ηπαρινισμός κεντρικών φλεβικών καθετήρων, ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χορήγηση φαρμάκων και άλλα). Παράλληλα έγινε μέτρηση ικτέρου σε  526 νεογνά με το αναίμακτο χολερυθρινόμετρο.

Το 2017 λειτούργησαν στο νομό Ημαθίας δυο καταυλισμοί υποδοχής προσφύγων ,στην Αγία Βαρβάρα και στην Αλεξάνδρεια , με παιδιατρικό πληθυσμό περί τα 500 παιδιά, βρέφη και νεογνά. Από τα παιδιά αυτά 107 εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής και νοσηλεύτηκαν 31 .

Η παιδιατρική κλινική είναι υπεύθυνη και για τα νεογνά που γεννιούνται στην μαιευτική κλινική. Όλα τα νεογνά εξετάζονται καθημερινά από τους παιδιάτρους. Κατά το έτος 2016 καταγράφηκαν 268 τοκετοί, εκ των οποίων  133 καισαρικές τομές και 135 φυσιολογικοί τοκετοί. Από τα νεογνά που γεννήθηκαν τα 16 ήταν συριακής καταγωγής από τα οποία  8 γεννήθηκαν με καισαρική τομή και 8 με φυσιολογικό τοκετό. Η κλινική είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του μητρικού θηλασμού , ακολουθώντας πρωτόκολλα νοσοκομείων <<φιλικών προς τα βρέφη>> - (babyfriendly hospitals). Πέρα από την προσωπική προσπάθεια ενίσχυσης του θηλασμού από το προσωπικό της κλινικής , χορηγείται ενημερωτικό φυλλάδιο και ερωτηματολόγιο αξιολόγησης  για το θηλασμό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Καθημερινά 9-10 το πρωί γίνονται μαθήματα στο γραφείο ιατρών της κλινικής, που καλύπτουν όλο το γνωστικό αντικείμενο της παιδιατρικής. Σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται παρουσιάσεις ενδιαφερόντων θεμάτων της παιδιατρικής και διενεργούνται γραπτές δοκιμασίες  σε θεματικές ενότητες της παιδιατρικής και νεογνολογίας.

Συγκεκριμένα κατά το  2017 το πρόγραμμα των παρουσιάσεων περιλάμβανε:

• Ομιλία - παρουσίαση της επιμελήτριας Τουλιοπούλου Αναστασίας  με θέμα <<Επιδημική έξαρση ιλαράς - 2017>>   9/11/2017

• Ομιλία –παρουσίαση του Αλλεργιολόγου Καραντουμάνη Δημήτρη με θέμα <<Φαρμακευτικό εξάνθημα –διάγνωση και διαφορική διάγνωση >> 14/11/17


• 15 - 11 - 2017     <<  Συνήθη ιογενή εξανθήματα στην  παιδική ηλικία>> Φωτιάδου      Ανατολή
 
• 22 – 11 – 2017     <<  Περιοδικά εμπύρετα στην παιδική ηλικία >> Βούρδα Ελίνα


• 29 – 11 – 2017     << Oξεία βρογχιολίτιδα – νεοτέρα δεδομένα  >>      Δάρδα Βιολέττα


• 1 - 12 -2017      <<   Κεφαλαλγία στα παιδιά  >>    Κουτσογιάννης Ευστάθιος


• 6 - 12 - 2017    <<  Πυρετός – παθοφυσιολογία και αντιμετώπιση >>     Χαρίση Κωνσταντίνα


• 8 - 12- 2017      <<   Αρτηριακή υπέρταση στα παιδιά >>   Κάτανα Αντωνία

 
• 13 -12- 2017    <<  Σιδηροπενική αναιμία από το βρέφος στον έφηβο >>  Άννα Ρούβα

 

Γραπτές δοκιμασίες με την μορφή πολλαπλών επιλογών (Multiple choice)

8 /11/ 2017 γραπτή δοκιμασία με θέμα  « ΕΜΒΟΛΙΑ »

Οι ιατροί της παιδιατρικής κλινικής συμμετέχουν και παρακολουθούν ανελλιπώς συνέδρια και σεμινάρια. Τουλιοπούλου Αναστασία, επιμελήτρια Α’, συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια στο σεμινάριο (NLS- Neonatal Life Support) που έγινε στη Αθηνά  25/11/2017, υπό την αιγίδα της ΕΕΚΑΑ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ), εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council) ERC .

Η κλινική συμμετέχει κάθε χρόνο στο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο με αναρτημένες ανακοινώσεις . Κατά το 2017 ,στο 55ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο,  2-4 Ιουνίου 2017 , Κως παρουσιάστηκαν  οι παρακάτω  εργασίες της κλινικής:

 

1. ΥΠΕΖΩΚΟΤΙΚΟ ΣΑΡΚΩΜΑ EWING ΣΕ ΑΓΟΡΙ 13 ΕΤΩΝ

Ευστάθιος Κουτσογιάννης, Κωνσταντίνα Χαρίση, Δέσποινα Σαμουρκασίδου, Ευστάθιος Αγγελόπουλος, Αναστασία Τουλιοπούλου, Ευτυχία Κούμα, Ελένη Βούρτη
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, Μονάδα Βέροιας, Βέροια

2. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΡΠΗΤΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

Μαρία Κλειτσιώτη, Ευστάθιος Κουτσογιάννης, Αναστασία Γκαμπέτα, Αναστασία Τουλιοπούλου, Ευτυχία Κούμα , Ελένη Βούρτη
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας ,Μονάδα Βέροιας, Βέροια


3. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΟΞΕΙΑΣ ΑΙΜΟΛΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ G6PD

Ανατολή Φωτιάδου, Μαρία Κλειτσιώτη, Αντωνία Κάτανα, Αναστασία Τουλιοπούλου,  Ευτυχία  Κούμα, Ελένη Βούρτη
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας ,Μονάδα Βέροιας, Βέροια
 
4. ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΑΠΟ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ - ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ  A       

Κωνσταντίνα Χαρίση, Άννα Ρούβα, Stephanie Mpata Tshibemba, Αθανασία      Αράβα, Ευστάθιος Αγγελόπουλος, Αναστασία Τουλιοπούλου, Ευτυχία Κούμα,     Ελένη Βούρτη
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, Μονάδα Βέροιας, Βέροια

5. ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΧΟΛΕΡΥΘΙΝΑΙΜΙΑ ΣΕ    ΠΡΟΝΗΠΙΟ      ΘΗΛΥ 3 ΕΤΩΝ 

Αντωνία Κάτανα, Κωνσταντίνα Χαρίση, Ευστάθιος Κουτσογιάννης,  Αναστασία Τουλιοπούλου, Ευτυχία Κούμα, Ελένη Βούρτη                                                     
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, Μονάδα Βέροιας, Βέροια

6. ΠΡΩΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ CROHN ΣΕ ΚΟΡΙΤΣΙ 14 ΕΤΩΝ  

Αντωνία Κάτανα, Ανατολή Φωτιάδου, Μαρία Κλειτσιώτη, Αναστασία Τουλιοπούλου, Ευτυχία Κούμα, Ελένη Βούρτη                                                                           
Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, Μονάδα Βέροιας, Βέροια

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ

04/03/2017  Συνδιοργάνωση  με την Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, Επιστημονική Συγκέντρωση με ενδιαφέροντα παιδιατρικά θέματα στo Επιμελητήριο Ημαθίας, Βέροια.

21/06/2017 Συνδιοργάνωση με την Παθολογική Κλινική , Επιστημονική Συνάντηση <<Θερινές επείγουσες καταστάσεις - Σύγχρονα Δεδομένα  >> Ξενοδοχείο Αιγές, Βέροια.

Παρουσιάσεις :

• Τουλιοπούλου Αναστασία   << Παιδί και Ήλιος >>
• Κουτσογιάννης Ευστάθιος  << Κίνδυνοι στην Ύπαιθρο>>
• Κλειτσιώτη Μαρία << Κίνδυνοι στη θάλασσα ,στην πισίνα και στην ακτή>>
• Κάτανα Αντωνία << Παιδιά Ταξιδιώτες : Γενικές αρχές για παιδιά που πρόκειται να ταξιδέψουν - αεροπορικά ταξίδια – παιδιατρικό ταξιδιωτικό φαρμακείο >>

Ομιλία - παρουσίαση της επιμελήτριας Τουλιοπούλου Αναστασίας , με θέμα <<Επιδημική έξαρση ιλαράς - 2017>>  στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, Βέροια  9/11/2017

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ - ΔΡΑΣΕΙΣ

• Συμμετοχή των ιατρών  Χαρίση Κωνσταντίνα και Τουλιοπούλου Αναστασία  στο πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών της δομής φιλοξενίας των προσφύγων στην Αγία Βάρβαρα Ημαθίας και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στις 04/09/2017 ,05/09/2017 και  25/10/2017

• Οργάνωση έλεγχου εμβολιαστικής κάλυψης και διενέργειας εμβολιασμών για την ιλαρά, με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς, στο καταυλισμό αθιγγάνων του Εργοχωρίου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας του νομού Ημαθίας  (Τουλιοπούλου Αναστασία , Αράβα Αθανασία, Κάτανα Αντωνία, Χαρίση Κωνσταντίνα) 01/11/2017

Σε αυτές τις δύσκολες και παράλληλα απαιτητικές εποχές, πρέπει να ευχαριστήσουμε  όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής μας και όλου του νοσοκομείου, για τις προσπάθειες που καταβάλει να λειτουργεί η παιδιατρική κλινική με συνέπεια και υπευθυνότητα  απέναντι στους μικρούς ασθενείς της. Ευχές για μια ακόμα  δημιουργικότερη χρονιά το 2018.

 
Εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού της παιδιατρικής κλινικής
Η διευθύντρια της κλινικής
ΒΟΥΡΤΗ  ΕΛΕΝΗ

aytepagelth anazhthsh 

Τηλεφωνικός Κατάλογοςdiaygeia logo

syzefxis logo

psixargos logo

metamosxeysi banner 2019 eyroph logo 2019

Επικοινωνια

  • Συνοικισμός Παπάγου, Βέροια
     Τ.Κ 59100, Ημαθία
  • 23313 - 51100 
  • 23313 - 51100

Το Νοσοκομειο

To Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας), πρωτολειτούργησε το 1981, είναι μια αποκεντρωμένη μεγάλη μονάδα και βρίσκεται στη Βέροια, δίπλα απο το Άλσος Παπάγου, πλησίον της Εγνατίας οδού και διαθέτει 206 κλίνες.... Περισσότερα